Σχετικά με το περιοδικό
Θεματική περιοχή και περιεχόμενο
Η Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού θα δέχεται προς κρίση και δημοσίευση μελέτες και έρευνες με διεπιστημονικό χαρακτήρα, συνταγμένες σύμφωνα με τις οδηγίες που παραθέτουμε, και οι οποίες μπορούν να αναφέρονται, ενδεικτικά, στις παρακάτω θεματικές περιοχές: Πολιτισμός και Τέχνες στην Εκπαίδευση, Μουσείο και Σχολείο, Μουσειολογία, Μουσειοπαιδαγωγική, Εκπαιδευτικά Προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, Εκπαιδευτικά Προγράμματα Πολιτιστικών Φορέων και Μουσείων, Εκπαίδευση και Λογοτεχνία, και Φιλαναγνωσία, Καινοτομία στην Εκπαίδευση, Αναλυτικά προγράμματα και σχολικά εγχειρίδια, Εκπαιδευτική Έρευνα, Ιστορία της Εκπαίδευσης, Εκπαίδευση Ενηλίκων και Δια Βίου Μάθηση, Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά (STEM),Διδακτική Μεθοδολογία και Εκπαιδευτικό Υλικό, Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων, Εξ αποστάσεως Εκπαίδευση, Αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, Ειδική Αγωγή, Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, Ευρωπαϊκά Προγράμματα (π.χ. Erasmus+) κ.λπ.
Διαδικασία Ομότιμης Αξιολόγησης
https://museum-education.weebly.com/upsilonpiomicronbetaomicronlambdaeta-alpharhothetarhoomicronupsilon.html
Πολιτική ανοικτής πρόσβασης
Το συγκεκριμένο περιοδικό παρέχει άμεση ανοικτή πρόσβαση στο περιεχόμενό του υποστηρίζοντας την αρχή της υποστήριξης της παγκόσμιας ανταλλαγής γνώσεων καθιστώντας διαθέσιμη ελεύθερα στο κοινό τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας.
Ιστορικό περιοδικού
To «Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης» του «Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού» (ΕΚΕΔΙΣΥ), οι άνθρωποι και οι συνεργάτες του, κατόπιν συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων με πολλούς ανήσυχους και ρέκτες συναδέλφους από όλες τις βαθμίδες της εκπαιδευτικής κοινότητας, για την αναγκαιότητα της συστηματικής παιδαγωγικής κατάρτισης και τακτικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, αποφάσισε την έκδοση του περιοδικού MUSEUM & EDUCATION, Μουσείο – Σχολείο – Εκπαίδευση. Στόχος μας με την έκδοση αυτή είναι να παρακολουθήσουμε και να ενισχύσουμε τον δημόσιο επιστημονικό διάλογο και να προβάλουμε την παιδαγωγική έρευνα που συντελείται στις γνωστικές περιοχές της μη τυπικής Εκπαίδευσης, όπως είναι η Μουσειακή Εκπαίδευση, οι Τέχνες, ο Πολιτισμός κ.ά., ώστε να συμβάλουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο στην προαγωγή της Παιδαγωγικής Επιστήμης γενικότερα, αλλά και της θεωρίας και της διδακτικής πράξης σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.
Το περιοδικό ως εκδοτικό εγχείρημα αποτελεί ένα τακτικό, εξειδικευμένο, επιστημονικό βήμα εκπαιδευτικής έρευνας και ενημέρωσης, με τριμηνιαία συχνότητα έκδοσης, ώστε να μπορεί να καλύπτει θέματα εκπαιδευτικής επικαιρότητας. Ταυτόχρονα, είναι ανοιχτό σε καινοτομικές ιδέες και εκπαιδευτικές εφαρμογές. Θα δημοσιεύονται επίσης ειδικά αφιερωματικά (θεματικά) τεύχη.