Άτυπες μορφές μάθησης στις Φυσικές Επιστήμες: Εκπαιδευτική αξιοποίηση των αρχαίων ελληνικών εφευρέσεων

Authors

  • Πηγή-Δέσποινα Μπαρμπαρή
  • Κοσμάς Γαζέας

DOI:

https://doi.org/10.26220/mused.4956

Abstract

Η παρούσα εργασία  έχει ως στόχο να σκιαγραφήσει τον ρόλο που παίζουν οι άτυπες μορφές μάθησης στην κατανόηση εννοιών σχετικές με τις φυσικές επιστήμες, να αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο η ιστορία φυσικών επιστημών εμπλέκεται με τις άτυπες μορφές μάθησης και τέλος, να προτείνει ένα δωμάτιο δραστηριοτήτων ως μία πρωτότυπη εκπαιδευτική πρόταση, όπου συνδυάζονται οι εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων επιστημόνων και η αρχαιοελληνική ιστορία με τις φυσικές επιστήμες.

Θεωρήθηκε απαραίτητο να αναλυθούν τα χαρακτηριστικά και οι στόχοι των άτυπων μορφών μάθησης, ώστε να είναι κατανοητό όλο το φάσμα, που καλύπτουν. Αντίστοιχα για την ιστορία των επιστημών, αναφέρονται όλοι οι δυνατοί τρόποι εμπλοκής της με τις άτυπες μορφές μάθησης.

Ο τίτλος του δωματίου δραστηριοτήτων «Επιχείρηση Διάσωσης του Αριστοτέλη» τοποθετεί αμέσως και τον αναγνώστη αλλά και το κοινό, που πρόκειται να συμ- μετάσχει, στο ανάλογο κλίμα της Αρχαίας Ελλάδας δίνοντας και μία δόση αγωνίας αφού φαίνεται ότι ο Αριστοτέλης χρειάζεται βοήθεια. Το ερώτημα που δημιουργείται, λοιπόν, είναι το εξής: κατά πόσο μέσα από αυτή την άτυπη μορφή μάθησης οι μαθητές θα κατανοήσουν και κατ’ επέκταση θα μπορούν να εξηγήσουν με τη σειρά τους τα επιστημονικά φαινόμενα, που παρουσιάζονται στο δωμάτιο; Θα αναγνωρίσουν την πολιτισμική σημασία αυτών των εφευρέσεων και θα βελτιώσουν τη στάση τους απέ- ναντι στην αρχαιοελληνική ιστορία και στις φυσικές επιστήμες; Αυτά τα ερωτήματα καλείται να απαντήσει η ακόλουθη εργασία.

Author Biographies

Πηγή-Δέσποινα Μπαρμπαρή

MSc Διδακτική Φυσικών Επιστημών, Εκπαιδευτικός ΠΕ04.01 Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Κοσμάς Γαζέας

Λέκτορας

Τμήμα Φυσικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Published

2024-03-21

Issue

Section

Άρθρα